pátek 28. února 2014

Návod na mega kabelu

Tak dnes na přání - návod na kabelku, jakou mnohá z nás potřebuje. Obrovská, spousty kapes, vnitřní přepážka. Já na její výrobu použila sekáčový kabát s podílem vlny. Mrkněte se, dají se sehnat levně, nikdo je nechce. 

Potřebujete: střih (nebo si udělejte vlastní, na papír si nakreslete polovinu střihu a pak stříhejte na přeložené látce, nic na tom není), kabát, bavlněnou látku na podšívku (cca 1m), paspulku (seženete třeba zde), výztuhu ronopast (třeba tady),  zip o kousek delší, než je horní okraj kabelky, zbytky flísu na aplikace, popruh, kovovou galanterii - 1x posunovač v šířce popruhu, 1 x očko v šířce popruhu (pražandám doporučuju Kutil Florenc - mají vše a za sympatické ceny.) nitě, žehličku, jehly, stroj, moře pevných nervů. Jdeme na to. 


Na kabátu najdeme vhodné místo a podle střihu z něj vystřihneme 2x přední díl. Mě se nevešel, tak jsem sešívala a shora prošila, pokud se vejde, stříhejte na přehybu látky. 
Pokud máme slabší materiál, podložíme horní díly ještě plátnem, přišpendlíme a v okrajích těsně u kraje přišijeme.


Pokud chcete, ozdobíme přední díl. Fantazii se meze nekladou - aplikace, hotfixy, knoflíky, korálky... Já měla zadání vlčí máky. Neumělý nákres...


... a výsledek. Tak, to byla ta zábavná část, teď nás čeká dřina!


Z ronopastu vystřihneme podle střihu 3 díly a nažehlíme na ně podšívkovou látku. Žehlíme bez napařování, hodně tlačíme, na pevné podložce (ne na žehlícím prkně). Okraje ostříhneme.


Jeden díl s nažehlenou látkou nahoře asi o 1,5 cm zkrátíme (narýsujte si rovnoběžnou čáru s okrajem a po ní stříhejte) a našpendlíme látku i z druhé strany. Je dobré ji přižehlit, aby si sedla. Přišijeme těsně u kraje, horní okraj nešijeme.


Přebytečnou látku odštříhneme, u horního okraje necháme cca 2 cm.



Látku dvakrát zahneme, sežehlíme , našpendlíme a prošijeme. Mám teď střední díl potažený látkou z obou stran, začištěnou i nahoře.



Na vnitřní díly našijeme kapsy podle uvážení. Mám tedy 2x díl z vlny a 3x z podšívky.


Připravíme si paspuli. Naměříme si délku tak, aby začínala i končila cca 2 cm od horního okraje.Buď můžete koupit už barevnou, nebo ji potáhneme. Uřízneme pruh flísu cca 3 cm široký a delší než délka naměřené paspule.Přehneme na polovinu, vložíme paspuli a přišijeme. POZOR, nechte na začátku kus flísu volný! Při šití flís mírně natahujte.




Na předním dílu si 2 cm od horního okraje udělejte značky, přiložte obalenou paspulku, volný konec zahněte ven a přišijte zipovou patkou těsně u paspulky.



U druhé značky opět vytáhněte flís ven a prošijte.


Takto to má vypadat. Opakujte i na druhém díle.


Připravíme si boky kabely. Rozmyslete si, jak ji chcete širokou, k tomu připočtěte 1,5 cm na švy. Já mám 15 cm. Délku naměřte podle obvodu kabely. Na obou koncích boky trochu seřízneme, aby se kabela nerozevírala. Přibližně 3 cm od obou krajů udělejte značku, 15 cm od kratšího konce druhou a spojte. Na této čáře osdstřihněte. Míry si pamatujte, to samé budeme dělat na podšívce!



Boky kabely podložíme plátnem a přišijeme.


Naznačíme si střed boků a střed předního dílu. Značky položíme na sebe, našpendlíme. Začínáme šít od prostředka. Došijeme do konce, práci obrátíme a zase z prostředka došijeme i druhou půlku. Stejně přišijeme i ZD.


Máme tělo kabelky. Pěkné? Tak jdeme na zip. Připravíme si 4 obdélníky - délka horní okraj kabely + 2cm, šířka 6 cm. Plus jeden obdélník 10 cm x šířka zipu +1,5 cm.


Zip vložíme mezi dva obdélníky - lícové strany dovnitř, zoubky zipu také. Vidíte? Přišijeme krátkou stranu, pokračujeme na dlouhé, ....




.... těsně před koncem zastavíme, podhrneme cca 1 cm z obou obdélníku ven.a došijeme do konce.



Opakujeme s druhými 2 obdélníky a druhou stranou zipu. Získáme toto. Srovnáme, prošijeme shora.



Poslední malý obdélníček přeložíme napůl lícem dovnitř a prošijeme po stranách, odstřihneme rohy, přetočíme a nasuneme na konec zipu. Přišijeme.




Zip našpendlíme lícem k líci na kabelu, přišijeme. Opakujeme na druhé straně.




Jdeme na podšívku. Potřebujeme na ní 2 pruhy stejně dlouhé, jako jsou boky kabely. šířka je 1/2 šíře boků + 0,75 cm na šev. vystřihneme z ronopastu, potáhneme látkou.Nezapomeňte opět nahoře zúžit.


Našíváme stejně jako vrchní části, začínáme od přepážky (díl obalený látkou z obou stran).




Přišijeme jeden boční díl, na spodní straně necháme dostatečně velký nesešitý otvor pro protočení. Našijeme druhý díl.





Připravíme si 10 cm popruhu, konce zatavíme. Navlékneme očko, přeložíme na půl a přišijeme k boku kabely.



Naměříme si délku popruhu, zatavíme konce a jeden konec našijeme k druhému boku.


Vložíme vrchní část do podšívky, líc k líci.


Našpendlíme a důkladně prošijeme. Opatrně, kde je hodně vrstev, jedeme ručně.


Dírou v podšívce protáhneme kabelku na líc.


Otvor v podšívce našpendlíme a sešijeme.



Sežehlíme opatrně horní okraj a můžeme prošít. Na popruh navlékneme posouváček, provléknem očkem, posouváček a sešijeme. Hotovo!






5 komentářů:

  1. Návod dodám co nejdříve, zatím jsem se vyčerpala nahráváním fotek :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherná taška super blog. Na mimča už sice nešiju, ale projela jsem vše. Návod na kabelku využiju, díky za skvělý fotopostup.

    OdpovědětVymazat
  3. Luci,tento návod je úplně supr. Koukám na něj po milion první,ale zda najdu odvahu nevím. Ale taaaak bych takovou kabelu potřebovala ke kočáru...Halt nemám Tvé šikovné ruce.

    OdpovědětVymazat