neděle 2. února 2014

Návod na kombinézu

Tentokrát na přání jeden zcela nerecy, ale velmi praktický kousek - softshellovou kombinézu. Střih případně u mě, zatím nejsou lidi, co by ho dostali do počítače (a číňani stávkují).

SPOTŘEBA:
Na velikost 86 potřebujete cca metr softshellu, metr podšívky (coral nebo lama), 2x 100 cm dělitelný zip, odrazky, jehly, nitě, prádlovou gumu, 3 cm širokou gumu, tento návod. Bez něj to jde těžko, zaznamenávám si postup i sama pro sebe na příští rok ;). Pokud se na šití necítíte, můžete si kombinézu v různých velikostech objednat u mě na Fleru.

OBECNĚ O ŠITÍ SOFTSHELLU: 
V softshellu zůstávají dírky, snažte se tedy šít na "první dobrou".  Špendlete ve švech. Soft je určitě dobré svrchu prošívat, vypadá to pak mnohem lépe.

NÁVOD:
Všechny díly střihu položíme na přeloženou látku a vystřihneme ze softshellu i podšívky. Pozor na kapuci - ze softshellu vystřihneme také podsádku (na střihu naznačená čárou), podšívkovou kapuci stříháme naopak bez této části (je tedy zmenšená o podsádku).



ZD a středovou část PD sešijeme (naznačeno křídou), rozložíme a prošijeme shora. V této chvíli doporučuju nažehlit odrazky.



 Podle střihu (cca 10-15 cm od podpaždí) si naznačíme umístění široké gumy a gumu přišijeme, při šití napínáme, tak akorát. Šijeme cikcakem nebo trojkrokým cikcakem.

Takto má vypadat hotový ZD.


Nyní k ZD přišijeme rukávy a k rukávům boční části PD. 


Nyní můžeme sešít boční švy. Srovnáme si švy v podpaží, vše našpendlíme a sešijeme v jednom kroku rukávy a boční švy.


Do rozkroku našpendlíme střed PD a sešijeme. Konce nohavic načistíme na OL, nebo jen sestřihneme případné přesahy.  Stejným způsobem sešijeme i podšívku.
Už to vypadá jako kombinéza, co? Nebojte, to nejhorší nás teprve čeká :D


Sešijeme kapuci a všijeme ji do výstřihu.





Stojáček přišijeme k středu PD a prošijeme.

K podšívce všíváme stojáček rubem k líci tak, aby u hotového koukala ven flísová strana, je to u krku příjemnější.






K podšívkové kapuci přišijeme softovou podsádku a našijeme ji do výstřihu podšívky. Můžeme doprostřed našít poutko.




Celou podšívku důkladně olemujeme (ideálně na OL šířže stehu 7mm). Doporučuju tento krok neošidit, coral se hrozně trhá a za chvíli byste měli kombinézu samou díru.



Tak a jdeme na zipy, asi nejhorší fuška. Sešijeme stojáčky, neprošíváme shora.




cca 3 cm od konce nohavic začneme špendlit zip k softu. Zip leží lícem k líci na softshell! Zoubky zipu koukají v této chvíli dovnitř, mám je pod prstama. Našpendlíme až ke konci stojáčku a tam zbylý zip zahneme tak, aby koukal ven. Kdo si není příliš jistý, zip v této chvíli přišije obyčejnou patkou. Zběhlejší švadleny můžou rovnou přiklopit podšívkou a šít v jednom kroku.


Dobře se podívejte na ten "sendvič" : soft  flísovou stranou dolů, zip se zoubkama hledícíma dovnitř, podšívka lícem dolů. Prošijeme.



U konce nohavic před sešitím ohneme cca 3 cm dovnitř (budoucí tunel pro gumu.) Podšívku našijeme na toto ohnutí! (tady na obrázku je příliš dlouhá, ještě jsem ji zkracovala)


Protočíme na líc a ejhle! Opakujeme i na druhé straně středního dílu. Do zipu si vepneme druhou část a křídou si naznačíme jeho konec a začátek stojáčku - podle těchto značek budeme špendlit na druhou část, jinak by nám zipy nelícovaly.



Připravíme si podložku zipu s ochranou proti poškrábání. Potřebujeme pruh softu cca 6 cm široký, délka = délka zipu (už zkráceného!) + cca 4-5 cm.. Pruh přeložíme lícem k líci na půl a na jednom konci si naznačíme oblouček, špička je u nepřeloženého okraje! Oblouček prošijeme, přebytečný materiál odstřihneme.


Prošijeme všechny strany


Připravíme si zip. Rovnou krátkou stranu srovnáme se začátkem zipu, našpendlíme po celé délce, nahoře vznikne přesah, který přehneme dopředu a uděláme z něj ochranu proti poškrábání. Obyčejnou patkou sešijeme.





Zde je vidět, že nám předkreslené značky stále sedí.


Zip našpendlíme na boční část PD. Dbáme na značku u stojáčku! Opět buď prošijeme jednou, přiložíme podšívku a prošijeme zipovou, nebo sešíváme v jednom kroku. Nezapomeňte opět zahnout spodek nohavice na tunýlek!



Opakujeme i na druhé straně. Radujte se, skoro to máte! Nyní sešpendlíme a sešijeme kapuce, lícem k líci.


Dobré, co?


Odměříme si prádlovou gumu (třeba podle boty dítěte) a přišijeme ji v místě ohnuté nohavice (do tunýlku). Na obou stranách a obou nohavicích!




Dírou v nohavici celé dílo protočíme na líc. Nebojte, jde to snadno.

Vše shora prošijeme, při šití si rovnejte podšívku, aby vám nikde nelezla do zipu.



Prošijeme kousek u krku - mezi kapucí a tělem, tak, kde je poutko (já ho zapomněla a chybí mi).


Zakončíme nohavice - ohneme ponechaný tunýlek a přišijeme. Pozor, ať nepřišijete i gumu.




Olemujeme rukávy, podšivku uděláme cca o 2 cm kratší, Zahneme dovnitř a prošijeme. Nechte kousek neprošitý pro navlečení gumy. Navlékněte gumu.



A ještě poslední parádička, kousek softshellu (cca 1 cm x10 cm) navlékněte do ouška jezdce, přehněte na polovinu a prošijte. Hodně to usnadňuje rozepínání.


A hotovo! (bohužel nemám foto této Jáchymovy kombinézy, je pořád jako čuně :-D)




3 komentáře:

  1. hezkýýýýý. Tak už je mi jasný, že místo naší drbárny po nocích šiješ a fotíš ;-)
    teda ani já bych to asi takhle neušila, teda možná bych to vymyslela, ale dalo by mi to moooc práce. Děkuju za úžasný fotonávod

    OdpovědětVymazat
  2. :-D místo drbárny po nocích sjíždím realitní servery a prohlížím domy na Praze východ . A mám výčitky, že bych měla šít, tenhle fotonávod byl nafocený koncem listopadu :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Toto je pro mě asi nedosažitelná meta. Ale kombinéza teda nádherná.

    OdpovědětVymazat