středa 2. října 2013

Co se starou flaušovou sukní?

   Sekáče, hrabárny a pravděpodobně šatníky vašich maminek jsou jich plné. Sukně z vlněného flauše. Materiál krásný, střih však většinou velmi nelichotivý. Co s ní? No přece ji nevyhodíme!
     Já dostala černou, materiál ve složení vlna /kašmír. Sen. přiznám se, v první chvíli jsem ji chtěla vyhodit, nějak mě nenapadalo, co s tím. Na kuklu to nejde, body taky ne, na kabátek je to smutná barva. No ale co kalhoty? Nápad by byl. 

    Takže potřebujeme: dostatečně velkou sukni, střih, já použila Ottobre 1/2013, střih č. 11, šicí stroj (flauš můžete pohodlně ušít rovným stehem), křídu, nůžky, kousky plsti na aplikace a jedem :-D

1) Sukni rozpářeme (nebo rozstříháme, pokud máme dostatečně velkou, vedle švu), případně vyžehlíme na stupeň č. 2 přes vlhkou plenu, křídou na ni přeneseme střih a vystřihneme. Nezapomeňte stříhat díly zrcadlově! Z plsti (seženete ve výtvarných potřebách) vystřihneme libovolnou aplikaci a kapsy.



2) Sešijeme středové švy na předním a zadním díle, podhrneme na stranu a prošijeme shora. Správně by se měly švy rozžehlit. Já jsem na to líná :-D



3) Přilepíme aplikaci na místo. Použijte třeba tuhé lepidlo na papír nebo Stylefix. Přišijte aplikaci a kapsy, můžete vyzdobit stužkou.



4) Na ZD si připravte kousek gumy a našpendlete ji podle střihu. Poté pomalu na stroji přišijte, při šití natahujte. Ideální přišít ji cikcak stehem.



5) Sešijte boční švy, prošijte shora. Sešijte vnitřní švy nohavic.
6) Pak sešijte boční švy podsádky výstřihu, můžete ji dole začistit. 


7) Díly popruhů sešijte po dlouhých a jedné krátké straně, protočte a prošijte. našpendlete je mírně šikmo na ZD a přišijte.


8) Lícem k líci srovnejte podsádku a kalhoty, sešijte. Otočte podsádku do kalhot, u výstřihu prošijte a z rubové strany ručně přišijte ke švu (červený křížek.)



9) Nacvakejte patentky a pokuste se obléct dítě. Gratuluju!




Příště si ukážeme, jak našít uši na čepice, kukly a kapuce. 

1 komentář: